• darkblurbg
    Arbeidsrecht

Gespecialiseerd in mediation

Waarom mediation, en de voordelen 
Als u de oplossing in eigen hand wilt houden is mediation de oplossing, als u beide bereidt bent te praten, te overleggen en te onderhandelen. Een rechter maakt namelijk zelf beslissingen, waar u geen controle over heeft, met gevolgen die moeten worden nageleefd. In de meeste gevallen is mediation een goedkopere en snellere oplossing dan een gang naar de rechter, die vaak tijdrovend en duur is. Denk dan alleen al aan de twee juristen of advocaten voor beide partijen en de griffiekosten. Conflicten waar meerdere rechtszaken voor nodig zijn kunnen worden opgelost in één mediationtraject. De meeste mediationtrajecten zijn na drie of vier gesprekken afgerond.   

Het nadeel van mediation
Het nadeel van mediation is dat als de mediationgesprekken niet lukken, u alsnog naar de rechter moet, zodat de rechter kan oordelen en beslissen over de situatie. U bent in dat geval meer geld en tijd kwijt, dan wanneer u gelijk naar de rechter zou zijn gestapt. Schat daarom goed in of gesprekken en overleg mogelijk zijn tussen beide partijen.

Slagingspercentage mediation en waarom mediation
Het slagingspercentage van zelf gekozen mediation ligt tussen de 70% en 80%. Mediation uit doorverwijzing vanuit een rechter, gemeente of andere overheidsinstantie, levert een slagingspercentage van 50% tot 60% op.  

Mediation, hoe gaat dat?
Er zijn personen of bedrijven die een conflict hebben. Een van de partijen die het conflict heeft, benaderd een mediator. Dit eerste contact gaat bij ons via de e-mail of telefoon en is gratis en vrijblijvend. Een van onze mediators zal niet al te uitgebreid vragen naar;

  • Het conflict en de achtergrond;
  • De partijen en hun belangen;
  • Wat er precies moet worden opgelost.

De mediator geeft naar aanleiding van informatie wat antwoord geeft op bovenstaande vragen aan;

  • Hoe groot of klein de kans van slagen wordt ingeschat; en
  • Of de mediator inzetbaar is voor dit specifieke conflict;
  • Als de mediator inzetbaar is, binnen welke termijn de mediator inzetbaar is.

Onafhankelijke, onbevooroordeelde mediators
Let op: Onze mediators zijn altijd onafhankelijk, onbevooroordeeld en staan boven beide partijen. Immers is dit enige juiste weg om een mediation succesvol te laten zijn.   

Mocht u besluiten één van onze mediators in te schakelen
Mocht u besluiten één van onze mediators in te schakelen, dan worden eerst de contactgegevens uitgewisseld tussen de partijen en de mediator. Dit zodat de mediator beide partijen van informatie kan voorzien. Dan kan er een afspraak worden gemaakt om het conflict te gaan bespreken. Er wordt door de mediator een traject gestart dat als volgt verloopt:

Intake; eerste gesprek beide partijen onder leiding van de mediator
Afhankelijk van de wensen van beide partijen en het conflict, gaat de mediator meestal eerst met beide partijen apart van elkaar de standpunten en het conflict bespreken. Dit zodat er een analyse kan worden gemaakt van de standpunten, belangen, wensen en mogelijkheden van beide partijen. Indien wenselijk voor beide partijen, wordt bij het eerste gesprek direct gezamenlijk de standpunten en het conflict besproken.   

Prettig gevoel mediator
Beide partijen kunnen zonder gevolgen open en vertrouwelijk met de mediator de problemen bespreken. Aan het einde van een intakegesprek kunnen beide partijen aangeven of hun vertrouwen in de betreffende mediator voldoende is. Mediation is vrijwillig en kan door elk van de partijen op elk willekeurig moment worden beëindigd. Alles wat wordt besproken in deze gesprekken valt onder de geheimhoudingsplicht. Hiervoor zal door beide partijen getekend moeten worden, zodat geheimhouding ook wordt nagekomen.  

Mediationgesprekken    
Tijdens de mediationgesprekken krijgen beide partijen alle tijd om te vertellen waaruit alle problemen precies bestaan. In de gesprekken hierop volgend, wordt gezocht naar de werkelijke oorzaak of oorzaken van deze problemen. Als men immers de daadwerkelijke oorzaak achterhaalt, dan kan men ook de juiste oplossingen bedenken of aandragen. Tevens zullen in deze gesprekken de belangen en wensen van beide partijen veelvuldig aan de orde komen.

Onderhandelen over de oplossing
Na één of enkele mediationgesprekken zijn alle belangen, de wensen en overige informatie duidelijk voor beide partijen en de mediator, net als de oorzaak. Op basis van de hiervoor genoemde factoren, worden mogelijke oplossingen bedacht door beide partijen zelf, met hulp van de mediator. De mediator begeleid beide partijen ook door dit deel van het traject.  De haalbaarheid en wenselijkheid voor beide partijen betreft alle mogelijke oplossingen, wordt onderzocht. Er wordt dan onderhandeld over de beste en meest acceptabele oplossing voor beide partijen.  

Het afronden van de onderhandelingen en mediationgesprekken
Nadat de beste en meest acceptabele oplossing voor beide partijen is gevonden, worden deze afspraken opgesteld in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. Deze vaststellingsovereenkomst wordt door beide partijen ondertekend, en zal wettelijk gezien verplicht moeten worden nagekomen door beide partijen. Na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst is de mediation geslaagd en word het traject beëindigd.    

Vragen over mediation of een conflict en contact nummer1arbeidsrecht
Conflicten kunnen eenmaal ontstaan. Onze mediators lossen veel conflicten acceptabel genoeg op voor beide partijen. Wilt u weten of uw conflict geschikt is voor mediation, of heeft u vragen over mediation. Neemt u dan contact met ons op voor een 1ste gratis en vrijblijvend advies en gesprek op maat.

Bel:                 040-8444523
E-mail:            info@nummer1arbeidsrecht.nl
(Het contactformulier aan de rechterzijde van deze website kunt u invullen, zodat u door een mediator van nummer1arbeidsrecht wordt terug gebeld of gemaild)

Stel uw vraag