• darkblurbg
    Verbintenissenrecht

Gespecialiseerd in arbeidsrecht en ontslag

Eindafrekening dienstverband
Als een arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en werkgever eindigt, dan moet er een eindafrekening worden gemaakt. De werkgever moet de laatste maand van het salaris uitbetalen, evenals de opgebouwde vakantiedagen die moeten worden uitgekeerd aan de werknemer.

Vakantiedagen eindafrekening en atv-dagen
Een vakantiedag wordt gerekend met dezelfde waarde een uitbetaalde dag werk. Over deze vakantiedagen, moet dus ook vakantiegeld (meestal 8%) worden gerekend en uitbetaald worden aan de werknemer. Of atv-dagen of roostervrije dagen moeten worden uitbetaald door een werkgever aan een werknemer, hangt af van de afspraken in de arbeidsovereenkomst of CAO. Regelmatig hoeft een werkgever deze atv-dagen of roostervrije dagen niet uit te betalen. Het opgebouwde vakantiegeld moet wel worden uitbetaald.

Transitievergoeding
In veel gevallen heeft een ontslagen werknemer recht op een transitievergoeding. Het bedrag van een transitievergoeding is bedoeld als compensatie voor en om de overgangsperiode naar een nieuwe werkgever te overbruggen. Een werknemer is vrij om zijn ontvangen transitievergoeding te besteden aan wat hij of zij wil. Vanaf het een maand te laat betalen van een transitievergoeding van een werkgever aan een werknemer, is de werkgever een wettelijke rente verschuldigd. Als een werkgever geen transitievergoeding uitbetaald, dan moet een werknemer binnen 3 maanden naar de rechter stappen, met zijn eis van zijn recht op een transitievergoeding. De minister van SZW heeft voor ondernemingen met financiële problemen eisen gesteld aan het uitbetalen van een transitievergoeding die ook in termijnen kan. Deze termijnen zijn maximaal 6 termijnen van 1 maand.    

Verrekening mogelijke schuld werknemer bij eindafrekening dienstverband
Bij een eindafrekening mag de werkgever dat wat kan worden opgeëist bij de werknemer, verrekenen met wat de werknemer nog moet ontvangen aan loon of vakantiegelden.

Verrekening voor zaken tijdens een dienstverband en dus voor een mogelijk ontslag
Verrekening van zaken die voor het ontslag waren, zijn beperkt voor de werkgever. Alleen de volgende zaken mogen worden verrekend:

  • Een schadevergoeding die de werknemer nog aan de werkgever moet vergoeden. Hierbij gaat het erom, dat de schadevergoeding is ontstaan door opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer;
  • Een boete die de werknemer aan de werkgever is verschuldigd. Een voorbeeld is een huishoudelijke boete die de werknemer heeft gekregen vanwege het overtreden van de huishoudelijke bepalingen. Deze boete mag niet meer dan 10% van het vastgestelde loon bedragen. Deze boete moet aan meerdere wettelijke eisen voldoen.

Verrekening van zaken na het ontslag 
Alles wat opeisbaar en redelijk is, mag door een werkgever worden verrekend met wat de werknemer nog moet ontvangen. Er moet dan geen discussie zijn tussen de werknemer en de werkgever over:

  • De rechtvaardigheid en redelijkheid van wat wordt opgeëist door de werkgever;
  • De hoogte van het bedrag van wat wordt opgeëist.

Is er wel sprake van discussie over iets wat de werkgever wil opeisen, dan kan de werknemer met beroep daarop deze verrekening tegen houden. In dat geval zal een werkgever eerst naar de rechter moeten, zodat de rechter kan beslissen of de werkgever inderdaad recht heeft op terugbetaling van wat de werkgever opeist of juist niet. Alleen een rechter kan na een betwisting of discussie tussen de werkgever en werknemer beslissen over of het opeisbare terecht is of niet. Een werkgever gaat niet graag naar een rechter hiervoor, aangezien dit vaak een tijdrovende en prijzige gerechtelijke procedure.

Verrekeningsvrije voet
Het kan voorkomen dat er wettelijk gezien geen beslag kan worden gelegd op een deel het loon waar de werknemer recht op heeft. Elke werknemer heeft recht op een bedrag van 90% van de bijstandsnorm, waarover geen verrekeningen plaats vinden. De bijstandsnorm is 70% van het minimumloon in Nederland.  Andere zaken die invloed hebben op de verrekening zijn; woonkosten, samenstelling van het gezin, zorgkosten en toeslagen.

Resultaat halen, uw zaak winnen
De meest steekhoudende argumentatie wat bewijs ondersteunt, om zo een kwestie of rechtszaak zo goed als mogelijk op te lossen. Dat is waar wij naar streven en altijd ons best voor doen. Alle recente ontwikkelingen betreft Nederlandse wetgeving en jurisprudentie rondom arbeidsrecht, worden door onze juristen bestudeerd en ruimschoots besproken. Mede daardoor lossen en helderen wij alle arbeidsrechtelijke en arbeidsrechtelijk gerelateerde kwesties op. Dit doen onze juristen op een zo goed mogelijke wijze, zodat vaak het beste resultaat wordt gehaald evenals het vooraf gestelde doel. Juridisch advies, rechtszaken en procedures, bemiddelingen, onderhandelingen, het opstellen van processtukken/andere juridische documenten of als gesprekspartner. De juristen van nummer1arbeidsrecht doen het voor u!

Onze specialisaties in het arbeidsrecht
Mensen hebben recht op deskundig juridisch advies van hoge kwaliteit. Bij rechtszaken heeft u recht op doortastende rechtsbijstand van een scherpe, bedachtzame en meedogenloze jurist. De juristen van nummer1arbeidsrecht zijn u van dienst betreft: 

  • Gerechtelijke procedures betreft arbeidsrecht;
  • Ontslag of dreigend ontslag; 
  • Een ontslag op staande voet;
  • Een arbeidsconflict of een dreigend arbeidsconflict; 
  • Een vaststellingsovereenkomst (VSO); 
  • Concurrentie- of relatiebeding of een onredelijk concurrentie- of relatiebeding;
  • Een transitievergoeding; 
  • Het opstellen, wijzigen of beoordelen van een arbeidsovereenkomst;
  • Het opstellen, wijzigen of beoordelen van arbeidsvoorwaarden;
  • Loonvorderingen;
  • Beoordelen beëindigingovereenkomst/vaststellingsovereenkomst;
  • UWV (o.a. verweerschrift);
  • Loonvorderingen;
  • Sociaal zekerheidsrecht en uitkering;
  • Naleving cao;
  • Een Proeftijd
  • Re-integratie;
  • Arbeidsongeschiktheid.
  • Zekerheid WW-uitkering en WW veilig ontslag;
  • Juridisch arbeidsrechtelijk advies en hulp aan natuurlijke personen als mensen;
  • Juridisch arbeidsrechtelijk advies en hulp aan rechtspersonen als bedrijven;
  • Etc.

Meer informatie
Meer informatie over de hierboven genoemde diensten vindt u aan de bovenzijde van deze website in de balk waar u op kunt klikken

1e juridisch advies gratis en vrijblijvend
Een eerste gesprek of advies van ons is gratis en vrijblijvend. Wij bekijken gratis en vrijblijvend uw zaak of kwestie, zodat u de mogelijke oplossingen krijgt van ons. Wij beoordelen tevens eerlijk en realistisch wat de haalbaarheid en kansen van uw kwestie of zaak zijn. Op deze manier loopt u geen risico. Neem contact op met nummer1arbeidsrecht voor een 1ste gratis en vrijblijvend adviesgesprek, telefoongesprek of e-mailadvies op maat. 

Contact nummer1arbeidsrecht
De juristen van nummer1arbeidsrecht kunnen u antwoord en advies geven op uw vragen, tot  begeleiding gedurende het gehele juridische traject. Wilt u advies over uw conflict, een rechtspositie laten beoordelen of vragen stellen. Neem dan contact op met nummer1arbeidsrecht voor een 1ste gratis en vrijblijvend advies van onze deskundige juristen.

Tel:                 040-8444523
E-mail:            info@nummer1arbeidsrecht.nl
(Het contactformulier aan de rechterzijde van deze website kunt u invullen, zodat u door een jurist van nummer1arbeidsrecht wordt terug gebeld of gemaild)

 

 

Stel uw vraag