Goed werkgeverschap en goed werknemerschap
Waarom goed werkgeverschap en goed werknemerschap?
Veel zaken en omstandigheden in het arbeidsrecht zijn geregeld in de wet en dus duidelijk. Toch kan niet elke situatie in de wet worden geregeld. De wetgever in Nederland heeft daarvoor een oplossing. De oplossing van de wetgever is, dat de wetgever bepaalt dat een werknemer en een werkgever zich als goed werkgever en goed werknemer moeten gedragen.
De gevolgen van goed werkgeverschap en goed werknemerschap
Het gevolg van goed werknemerschap en goed werkgeverschap is, dat een werkgever en een werknemer zich beide redelijk en billijk moeten gedragen. Beide zullen rekening houden met de Nederlandse rechtsbeginselen, de rechtsovertuigingen die gebruikelijk zijn in Nederland en de maatschappelijke en persoonlijke belangen. Tevens zijn de volgende rechtsbeginselen van toepassing voor de werkgever en werknemer:
- Zorgvuldigheidsbeginsel (zorgvuldige voorbereiding)
- Motiveringsbeginsel (logische en begrijpelijke motivering)
- Vertrouwensbeginsel (vertrouwen dat men doet wat men zegt/nakoming toezegging)
Goed werkgeverschap
Een werkgever heeft een aantal plichten richting een werknemer. Dit zijn de navolgende:
- Flexibele arbeidsrelaties
Flexibele werknemers zoals oproepkrachten moeten voor vergelijkbare arbeid in vergelijkbare omstandigheden als een vaste werknemer, ook als zodanig worden beloond. De beloning van een vaste werknemer en een werknemer met een tijdelijk contract of een oproepkracht moet dan dus gelijk zijn. - Recht op arbeid
Een werknemer heeft het recht op arbeid. Dit betekend dat een werknemer het recht heeft om te kunnen werken bij de werkgever. Wel kan een werkgever rechtsgeldige redenen hebben om dit recht op arbeid niet na te komen. Denk dan aan redenen die leiden tot een schorsing of een non-actief stelling. - Grondrechten
Grondrechten zijn geregeld in de wet. Een aantal van dei grondrechten zijn van toepassing op de arbeidsverhouding tussen een werkgever en werknemer. Een werkgever moet elke werknemer gelijk behandelen. Ook wel het recht op gelijke behandeling. Een ander grondrecht is dat een werknemer het recht op de vrijheid van meningsuiting heeft. Een werkgever moet dit recht op de vrijheid van meningsuiting in redelijkheid respecteren.
Goed werknemerschap
Een werknemer heeft op basis van goed werknemerschap een aantal verplichtingen naar de werkgever. Hierna worden twee voorbeelden gegeven van deze verplichtingen van de werknemer:
- Een werknemer kan op basis van goed werknemerschap verplicht zijn om overwerk te verrichten als de werkgever daarom vraagt. Ook als dit overwerk niet is geregeld in de arbeidsovereenkomst of cao.
- Een werkgever mag van een werknemer in redelijkheid verlangen, dat deze werknemer tijdelijk andere werkzaamheden verricht dan de afgesproken werkzaamheden die bij zijn functie horen. Denk dan bijvoorbeeld aan een collega die een periode afwezig is vanwege ziekte of zwangerschap.
Eigenlijk komt het erop neer, dat als een werkgever werkomstandigheden op zodanige manier wijzigt dat die redelijk zijn voor de werknemer, dat de werknemer hierop positief ingaat. Deze gewijzigde werkomstandigheden zijn voor risico van de werkgever. Overigens moeten deze gewijzigde werkomstandigheden dus wel redelijk zijn. Bij onredelijke gewijzigde werkomstandigheden hoeft een werknemer dit niet te aanvaarden en mag de werknemer dit weigeren.
Resultaat behalen, uw zaak winnen
De meest steekhoudende argumentatie wat bewijs ondersteunt, om zo een kwestie of rechtszaak zo goed als mogelijk op te lossen. Dat is waar wij naar streven en altijd ons best voor doen. Alle recente ontwikkelingen betreft Nederlandse wetgeving en jurisprudentie rondom arbeidsrecht, worden door onze juristen bestudeerd en ruimschoots besproken. Mede daardoor lossen en helderen wij alle arbeidsrechtelijke en arbeidsrechtelijk gerelateerde kwesties op. Dit doen onze juristen op een zo goed mogelijke wijze, zodat vaak het beste resultaat wordt gehaald evenals het vooraf gestelde doel. Juridisch advies, rechtszaken en procedures, bemiddelingen, onderhandelingen, het opstellen van processtukken/andere juridische documenten of als gesprekspartner. De juristen van nummer1arbeidsrecht doen het voor u!
Onze specialisaties in het arbeidsrecht
Mensen hebben recht op deskundig juridisch advies van hoge kwaliteit. Bij rechtszaken heeft u recht op doortastende rechtsbijstand van een scherpe, bedachtzame en meedogenloze jurist. De juristen van nummer1arbeidsrecht zijn u van dienst betreft:
- Gerechtelijke procedures betreft arbeidsrecht;
- Ontslag of dreigend ontslag;
- Een ontslag op staande voet;
- Een arbeidsconflict of een dreigend arbeidsconflict;
- Een vaststellingsovereenkomst (VSO);
- Concurrentie- of relatiebeding of een onredelijk concurrentie- of relatiebeding;
- Een transitievergoeding;
- Het opstellen, wijzigen of beoordelen van een arbeidsovereenkomst;
- Het opstellen, wijzigen of beoordelen van arbeidsvoorwaarden;
- Loonvorderingen;
- Beoordelen beëindigingovereenkomst/vaststellingsovereenkomst;
- UWV (o.a. verweerschrift);
- Loonvorderingen;
- Sociaal zekerheidsrecht en uitkering;
- Naleving cao;
- Een Proeftijd
- Re-integratie;
- Arbeidsongeschiktheid.
- Zekerheid WW-uitkering en WW veilig ontslag;
- Juridisch arbeidsrechtelijk advies en hulp aan natuurlijke personen als mensen;
- Juridisch arbeidsrechtelijk advies en hulp aan rechtspersonen als bedrijven;
- Etc.
Meer informatie
Meer informatie over de hierboven genoemde diensten vindt u aan de bovenzijde van deze website in de balk waar u op kunt klikken
1e juridisch advies gratis en vrijblijvend
Een eerste gesprek of advies van ons is gratis en vrijblijvend. Wij bekijken gratis en vrijblijvend uw zaak of kwestie, zodat u de mogelijke oplossingen krijgt van ons. Wij beoordelen tevens eerlijk en realistisch wat de haalbaarheid en kansen van uw kwestie of zaak zijn. Op deze manier loopt u geen risico. Neem contact op met nummer1arbeidsrecht voor een 1ste gratis en vrijblijvend adviesgesprek, telefoongesprek of e-mailadvies op maat.
Contact nummer1arbeidsrecht
De juristen van nummer1arbeidsrecht kunnen u antwoord en advies geven op uw vragen, tot begeleiding gedurende het gehele juridische traject. Wilt u advies over uw conflict, een rechtspositie laten beoordelen of vragen stellen. Neem dan contact op met nummer1arbeidsrecht voor een 1ste gratis en vrijblijvend advies van onze deskundige juristen.
Tel: 040-8444523
E-mail: info@nummer1arbeidsrecht.nl
(Het contactformulier aan de rechterzijde van deze website kunt u invullen, zodat u door een jurist van nummer1arbeidsrecht wordt terug gebeld of gemaild)
Stel uw vraag
Contact
Nummer1arbeidsrecht
Zeelsterstraat 7A
5652 EA Eindhoven
Tel: 040-8444523
E-mail: info@nummer1arbeidsrecht.nl
Bereikbaar: ma-za 9u -20uur